04-01-2022

gebit

Gebitsverzorging bij je hond

Vroeg of laat krijgen de meeste honden te maken met problemen aan het gebit. Veel voorkomende aandoeningen van het gebit zijn: een slechte adem, bruine aanslag op de tanden en/of kiezen, ontstoken tandvlees, rood tandvlees op de overgang van het tandvlees naar tanden en/of kiezen en zelfs bloedend tandvlees. Sommige van deze gebitsproblemen blijven door het baasje vaak onopgemerkt. Daarnaast is ontstoken tandvlees pijnlijk en de betrokken bacteriën kunnen hart, lever en nieren beschadigen. Een goede gebitsverzorging is daarom echt noodzakelijk! Wij vertellen je er graag alles over.


Waarom moet je het gebit van een hond verzorgen?

Meer dan 80% van de honden hebben last van gebitsproblemen. Voedselresten, bacteriën en speeksel kunnen tandplak op het gebit achterlaten. Wanneer je dit bij je trouwe viervoeter niet tijdig verwijdert dan kan het uitharden tot tandsteen. Ook kan er tussen het tandsteen en tandvlees voedselresten blijven zitten waardoor bacteriën vrij baan hebben. Dit kan vervolgens zorgen voor een pijnlijke tandvleesontsteking. Behandel je dit niet op tijd dan kan er zelfs een ontsteking ontstaan die zich uitbreidt naar het bot waardoor tanden en kiezen uiteindelijk kunnen uitvallen. Bovendien kunnen deze bacteriën in de bloedbaan komen en zo ontstekingen in de hartkleppen, lever en de nieren veroorzaken.

VeggieDent FR3SH Kauwstrips Orozyme RF2 Kauwsticks Vet Aquadent

VeggieDent FR3SH Kauwstrips
Een smakelijke caloriearme kauwsnack voor reiniging van het gebit, 100% plantaardig.
» Bestellen

Orozyme RF2 Kauwsticks
Smakelijke kauwstick ter voorkoming van tandplak en een slechte adem.
» Bestellen

Vet Aquadent
Anti-plakvloeistof om de vorming van tandsteen en tandplak te verminderen.
» Bestellen


Verzorgingstips voor een gezond gebit

Nu je meer informatie hebt over de verschillende oorzaken en gevolgen van een slecht onderhouden hondengebit, is de vraag hoe je het beste de tanden van je hond kunt verzorgen. We geven je graag enkele verzorgingstips.

Start met het tandenpoetsen bij je hond al op jonge leeftijd. Dit kan al als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is. Gebruik voor het poetsen speciale honden tandenborstels en hondentandpasta. Deze hebben een lekkere smaak (vaak leversmaak of kipsmaak). Hierdoor zullen honden eerder wennen aan het tandenpoetsen en dit minder snel weigeren.

De bek van je hond hoeft niet helemaal open als je begint met poetsen. Til de lip een klein beetje op en poets de buitenkant van de tanden en kiezen. Vervolgens neem je de kiezen en binnenkant van de tanden mee. We raden aan om minimaal 2 tot 3 keer per week te poetsen. Het liefst iedere dag, maar dit blijkt in de praktijk vaak een hele uitdaging.


Wat kan ik zelf doen om tandsteen te voorkomen?

Wanneer je hond een schoon of net gereinigd gebit heeft is het zorg om dit goed te onderhouden. Daarvoor zijn er diverse gebitsverzorgingsproducten voor je hond op de markt zodat jouw hond een gezond gebit behoudt. Populaire producten zijn:

  • Kauwsnack- en strips/sticks die op een natuurlijke manier de vorming van tandplak tegengaan.
  • Aanbieden van tandplakpoeder. Dit voedingssupplement  voorkomt de vorming tandplak en daarnaast weekt het de aanwezige tandaanslag los.
  • Anti-plakvloeistof voor in het drinkwater om de vorming van tandsteen en tandplak bij honden te voorkomen en verminderen. Dit zorg tevens voor een frisse adem.
  • Het aanbieden van een speciale dieetvoeding zoals bijvoorbeeld Hill's hond Dental Care t/d waarmee de vorming van tandplak voorkomen wordt.


Gebitsreiniging door een dierenarts

Het kan dat je het gebit van je hond niet voldoende zelf kunt reinigen. Het is dan nodig zijn om een professionele gebitsreiniging in te plannen bij de dierenarts. Je hond wordt onder narcose gebracht, zodat het gebit eerst goed nagekeken en vervolgens gereinigd kan worden. Eerst wordt het tandglazuur gereinigd waarna vervolgens tandplak en tandsteen verwijderd wordt. Ook wordt er onder de tandvleesrand gereinigd. Dit is een belangrijkste stap in het reinigen van het gebit van uw hond want hiermee worden de bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken verwijderd.

Na de reiniging bepaalt de dierenarts of er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Dit wordt besloten als het weefsel rondom een tand ernstig is aangetast. Als laatste is het tijd om de tanden te polijsten. Polijsten zorgt ervoor dat tandplak minder makkelijk hecht aan de tanden en voorkomt daarmee ook de vorming van tandsteen. 

De kosten voor een gebitsreiniging bij een dierenarts variëren tussen de € 120,- en € 350,- euro. De genoemde prijs is inclusief narcose. Het bedrag is daarnaast sterk afhankelijk van welke gebitsproblemen een hond heeft en of je een kleine of grote hond hebt. Als je nooit het gebit van je hond gereinigd hebt kunnen de kosten zelfs nog iets hoger uitvallen.


Februari de maand van het gebit

Februari is sinds jaren de maand van de gebitsverzorging voor je huisdier. Tijdens deze maand wordt er landelijk extra aandacht besteed aan gebitsproblemen bij honden maar ook bij katten. Gebitsproblemen zijn erg pijnlijk voor huisdieren en we zien dit in onze praktijk helaas veel voorbijkomen. Wij van Petmarkt.nl vinden het belangrijk dat er wekelijks aandacht besteed wordt aan de verzorging van het gebit van je trouwe viervoeter. Dus niet alleen in februari, maar een regelmatige gebitscontrole en gebitsreiniging zal een hele opluchting voor je hond zijn.

Heb je vragen over een product of over de verzorging van het gebit van je hond? Onze dierenarts en specialisten staan graag klaar om je passend advies te gegeven.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

blog-huisdier-koel-houden

Het is weer puffen en zweten geblazen! Onze huisdieren hebben het tijdens een hittegolf net zo zwaar als wij ? Oververhitting kan erg gevaarlijk zijn bij dieren.

grasaren

07-06-2022

Grasaren

Grasaren komen vooral van juni tot en met augustus veel voor. Let vooral op in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden.