10-03-2024

Blog-Honden-trimmen

Honden trimmen: de juiste verzorging voor de juiste vacht

Iedere hond heeft een andere vacht. Dat betekent dus dat iedere hond een andere vachtverzorging nodig heeft. Voordat je je honden trimt, of je honden laat trimmen, is het dus belangrijk om te weten wat voor vacht ze hebben. In deze blog duiken we in de verschillende soorten hondenvachten en bespreken we verschillende manieren hoe je honden kan trimmen.

Hond trimmen, plukken of borstelen?

Niet elke hond hoeft regelmatig getrimd te worden. Sommige hondenrassen hebben aan een goede borstelbeurt genoeg, waarbij andere hondenrassen idealiter elke 3 maanden naar de trimsalon zouden moeten gaan. Er zijn veel verschillende hondenrassen met elk hun eigen, unieke vacht. Aangezien we het hebben over het trimmen van honden, zijn dit de 5 vachten waarin we onderscheid gaan maken:

  • Borstelvacht: Vlinderhondje
  • Uitwolvacht: Golden retriever
  • Plukvacht: Teckel
  • Effileervacht: Maltheser
  • Knipvacht: Labradoodle

Wanneer je twijfelt over het vachttype van je hond, is het van belang om eerst op onderzoek uit te gaan! Vraag bij de dierenarts na onder welke vachttype jouw grote vriend valt, zodat je weet welke vachtverzorging van toepassing is.

Hond borstelen

Honden trimmen met een borstelvacht is niet (vaak) nodig. Deze honden hebben aan een wekelijkse borstelbeurt genoeg, en daarbij de minste vachtverzorging nodig. Ook honden met een uitwolvacht hebben geen uitgebreide trimverzorging nodig. Om ervoor te zorgen dat deze honden hun mooie vacht behouden, is het aan te raden om hun minimaal 2 keer per week goed te borstelen. Uitwolvachten houden veel dode haren vast, die uiteindelijk ook je trouwe viervoeter gaan irriteren. Om deze te verwijderen, is dus een goede borstelbeurt nodig!

De 5 gouden plekken om je hond te borstelen

Hoewel de meeste hondenbaasjes hun harige vriendjes regelmatig borstelen, gebeurt dit vaak niet vaak genoeg op de juiste delen. Opvallend is dat de meest klitgevoelige plekken vaak over het hoofd worden gezien. Deze plekken zijn:

  • Oksels en de ellebogen
  • Liezen en (binnenkant) van benen
  • Knieën en poten
  • Kont en staart
  • Onder de oren
  • Baard en borst

Hond plukken

Een hond plukken betekent niets meer dan de ruwe ondervacht te verwijderen. Op deze manier kan een nieuwe, zachtere vacht ontstaan. Vaak hebben ruwharige honden een plukvacht. Het zal dan ook vanzelfsprekend klinken dat zij regelmatig geplukt moeten worden. Naast dat een hond met plukvacht geplukt moet worden, moet er ook regelmatig geborsteld worden.

Je plukt de vacht van een hond, die plukrijp is, zo’n 3 keer per jaar. Een plukrijpe vacht herken je aan signalen van je hond; hij zal zich vaker krabben en scheren tegen meubels en/of muren. Het plukken van je hond is pijnloos wanneer hij plukrijp is.

Bij een oudere hond, of wanneer de huid in slechte conditie is, wordt er afgeraden om de vacht te plukken. Een andere techniek kan bijvoorbeeld het scheren van de vacht zijn. Voor advies kun je altijd terecht bij een dierenarts.

Hond trimmen

Idealiter breng je je hond met effileervacht elke 3 maanden naar een trimsalon. De hondenrassen met deze vacht hebben een continue haarwisseling, waardoor hun vacht grote kans heeft op veel klitten. Het is dan ook erg belangrijk dat deze vachten regelmatig en op de juiste manier worden verzorgd.

Knipvachten zijn de vachten van honden die het meest verzorging en onderhoud nodig hebben. Deze hondenrassen zouden elke week geborsteld moeten worden, en daarnaast ook elke 8 weken (professioneel) getrimd worden. Honden trimmen met knipvachten, doe je voornamelijk om viltplekken en klitten te voorkomen.

Hond zelf trimmen? Volg deze 5 stappen:

  1. Zorg voor het juiste gereedschap: Het allerbelangrijkste is dat je voorbereid aan een trimbeurt begint. Zoek vooraf op welke scharen bij de vacht van jouw hond passen. Belangrijk is om in ieder geval een (haarverwijdering)kam, borstel, tondeuse en föhn in huis hebben. Afhankelijk van hoe jij je hond wilt trimmen, gebruik je bovenstaande tools.
  2. Bereid je werkplek voor: Knippen, föhnen, of scheren… Bedenk van tevoren dat je hond heel wat haren gaat loslaten! Zorg dus voor een plek in of rondom je huis die gemakkelijk schoon te vegen is. Het is daarbij ook handig om een plek te kiezen waarbij je de riem van je hond kan vastmaken. Niet elke hond vindt het even leuk om getrimd te worden.
  3. Zorg voor vertrouwen bij je hond: Naast dat het voor jou als baasje veel concentratie vergt om je hond te trimmen, is het voor je trouwe viervoeter net zo spannend. Laat je hond zien waar je mee bezig bent, en praat tegen hem om hem het vertrouwen te geven.
  4. Neem de tijd: Je hond zelf trimmen is geen sprint maar een marathon. Vooral op plekken rond de pootjes, staart en oren, worden honden niet graag getrimd. Neem dan ook zeker de tijd wanneer een hond zich terugtrekt, en stel hem gerust voordat je je hond verder trimt. Als je je ongeduldig of geïrriteerd opstelt, zal je hond dit op jou reflecteren. Verspreid, als het moet, je trimbeurt over meerdere dagen.
  5. Verwen je hond: Het is helemaal oké om je hond tussendoor lekker te verwennen met wat (bijvoorbeeld) hondenkoekjes. Goed gedrag stimuleren heeft altijd een positief effect op het lange termijn gedrag van een hond. Als je hond een echte waterrat is, kan je je hond na het trimmen ook verwennen op een lekker bad. Uiteraard willen we je meegeven om te letten op de dosering van lekkernijen. Traktaties en snacks mogen slechts 10% uitmaken van de dagelijkse calorie-inname van een hond.

Hond trimmen met stinkende vacht?

Niets is vervelender dan ongewenste luchtjes. Vooral als een stinkende hondenvacht deze verspreidt rond je huis en meubels. Naast je eigen ongemak, kan dit ook erg vervelend zijn wanneer je bezoekers over de vloer hebt. Heb je een actieve hond die er wel van houdt om in modderplassen te rollen? Een stinkende hondenvacht kan naast een grondig bad, ook verholpen worden door je hond regelmatig te trimmen.

Als het goed is, weet je nu hoe en wanneer je je hond het beste kan trimmen. Wanneer je twijfelt over de (vacht)verzorging van je hond, is het altijd aan te raden om advies te vragen bij je dierenarts.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

blog-huisdier-koel-houden

Het is weer puffen en zweten geblazen! Onze huisdieren hebben het tijdens een hittegolf net zo zwaar als wij ? Oververhitting kan erg gevaarlijk zijn bij dieren.

grasaren

07-06-2022

Grasaren

Grasaren komen vooral van juni tot en met augustus veel voor. Let vooral op in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden.