10-03-2024

Blog-Ontstoken-tandvlees-bij-katten

Ontstoken tandvlees bij katten: Wat is het en hoe kom je er vanaf?

In de maand van de gebitsverzorging richten we onze aandacht op een verzorging die bij kattenbaasjes vaak over het hoofd wordt gezien: gebitsverzorging en de tanden van katten. Ontstoken tandvlees bij katten is een van de veelvoorkomende aandoeningen die op het eerste oog niet direct wordt herkend. Wij leggen jou in deze blog uit wat ontstoken tandvlees is, hoe je het herkent en belangrijker nog, hoe je ervan afkomt.

Wat is een tandvlees ontsteking bij katten?

Ontstoken tandvlees bij katten wordt vaak veroorzaakt door de ophoping van tandplak; een dunne laag bacteriën en voedselresten op het tandoppervlak. Je kunt dit vergelijken met ontstoken tandvlees bij mensen: wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kan het leiden tot ontsteking van het tandvlees. In tegenstelling tot mensen, kunnen katten hun eigen gebit zelf helaas niet poetsen. Als kattenbaasje is het goed om bewust te zijn van de mogelijke mond- en gebitsziektes die je beestje kan meedragen.

De 3 meestvoorkomende mond- en gebitsziektes bij katten:

  1. FORL: FORL, ook wel Feline Odontoclastic Resorptive Lesions genoemd, is een mondziekte die bij katten voorkomt. Het wordt gekenmerkt door het abnormale afbreken van de tandstructuur.
  2. Stomatis: Stomatitis is een ernstige ontsteking van de slijmvliezen in de mond, inclusief het tandvlees, het gehemelte en de tong.
  3. Gingivitis: Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees, het zachte weefsel rond de tanden en kiezen. Als er sprake is van gingivitis bij katten, spreken we over ontstoken tandvlees bij katten.

Hoe weet je of het tandvlees van je kat ontstoken is?

Om er zeker van te zijn of je kat een tandvleesontsteking heeft, is een bezoek aan de dierenarts cruciaal. Alleen zo kan de diagnose echt bevestigd worden. Zelf kun je als katteneigenaar alert zijn op deze signalen, die kunnen duiden op ontstoken tandvlees bij katten.

Symptomen van ontstoken tandvlees bij katten:

  • Rood (in plaats van roze) en opgezwollen tandvlees
  • Bloedend tandvlees bij aanraking
  • Stinkende adem en bek
  • Je kat kwijlt overmatig
  • Verminderde tot geen eetlust
  • Teruggetrokken gedrag
  • Vertoning van pijn rondom de bek

Deze symptomen kunnen flinke gevolgen hebben. Zo kan een verminderde tot geen eetlust lijden tot vermagering van de kat. De gezondheid van de tanden van katten is essentieel voor hun algehele welzijn.

Natuurlijk wil een slechte adem niet direct betekenen dat je kat ontstoken tandvlees heeft. Neem de tijd om je kat en hun gedrag te begrijpen. Let op mogelijke symptomen die hierboven staan vermeld en raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.

Tandplak en tandsteen bij katten: de start van de ontsteking

Tandsteen is een veelvoorkomend probleem bij katten dat snel kan leiden tot ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees bij katten begint vaak onschuldig met tandplak. Tandplak is de voorloper van tandsteen: een dunne laag van bacteriën, voedseldeeltjes en speeksel die als kleverige substantie aan de tand bindt. Waar tandplak vaak gemakkelijk verwijderd kan worden, is tandsteen al stuk moeizamer te behandelen. De dunne laag tandsteen is inmiddels overgegaan naar een verharde plak die aan de tanden is gehecht. Deze stevige substantie kan door dierenartsen weggehaald worden. Tandplak kun je op verschillende manieren zelf gemakkelijk verwijderen bij je kat. Lukt dit niet, of twijfel je of je kat toch tandsteen heeft? Raadpleeg dan altijd eerst een dierenarts.

Tandvlees ontsteking bij katten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Ontdek eenvoudige en effectieve manieren om het tandvlees van je kat gezond te houden, waaronder regelmatige tandheelkundige controles en geschikte voeding. Gebitsverzorging bij katten is niet alleen een taak voor de dierenarts; het begint thuis, in de handen van degenen die het meest om hen geven.

Tandenpoetsen van je kat

Het poetsen van de tanden van je kat is, afhankelijk van de aard van het beestje, een gemakkelijke manier om tandsteen en tandplak te verwijderen. Zorg dat je een zachte katten tandenborstel in huis hebt, en de juiste tandpasta. Tandpasta voor katten heb je voortaan is verschillende soorten en smaken, dus zelfs voor jouw kieskeurige veelvraat is vast een smaak te vinden. Het is aan te raden om je kat zo snel mogelijk kennis te laten maken met tandenpoetsen. Structureel en kort tandenpoetsen zorgt dat je kat gewend raakt en je vertrouwt om de gebitsverzorging gemakkelijk te maken. Elke dag poetsen is ideaal, 2 à 3 keer per week is prima. Bij het moeizaam poetsen met een tandenborstel, kan de katten tandpasta ook op de vinger aangebracht worden. Poets de buitenkant van de katten tanden, en halverwege de tanden tot de lip.

Alternatieven voor het tandenpoetsen van katten

Niet iedere viervoeter zal het prettig vinden om zijn bek geschrobd te krijgen, en dat begrijpen we helemaal! Heb je meermaals de tanden van je kat proberen te poetsen, maar wil het niet lukken? Geen zorgen. We hebben een aantal alternatieven voor je op een rijtje gezet die je in plaats van katten tandpasta en katten tandenborstels kunt gebruiken om toch tandplak en tandsteen te voorkomen.

  1. Wateradditief zoals Plaqtiv+ of Vet Aquadent: Gemakkelijk tandplak tegengaan kan met een wateradditief? Op basis van de inhoud van de drinkbak, kan deze vloeistof worden toegevoegd aan het drinkwater.
  2. Voedingsupplementen zoals Orozyme Bucco-Fresh of CuraFriend Anti-tandplak: Dit poeder zorgt ervoor dat tandplak wordt tegengegaan binnen 1 tot 2 weken. Het poeder strooi je simpelweg over het voer van je viervoeter, afhankelijk van het aantal tandplak.
  3. Petoxil: Deze spray neutraliseert schadelijke micro-organismen. Het kan gebruikt worden voor het reinigen van mond, tanden en gehemelte door te spuiten in de mond, tanden en gehemelte. Hierna kan het oppervlak schoongeveegd worden met een doek.
  4. Plaqtiv+ Doekjes: De werking van tanden poetsen, zonder het te hoeven tandenpoetsen van je kat! Door middel van deze doekjes kun je katten tanden en tandvlees gemakkelijk masseren en schoonwrijven. Een perfecte eerste kennismaking met gebitsreiniging voordat je overstapt naar het tandenpoetsen van je kat.
  5. Harde voeding: Simpelweg de zachte voeding (tijdelijk) omwisselen voor harde voeding kan het tandvlees stimuleren waardoor tandplak en tandsteen gemakkelijker loskomt. Dental snacks met speciale vorming, en verharde speeltjes kunnen de tandplak en tandsteen ook verminderen.

Net als mensen is iedere kat anders, en heeft elke kat andere verzorging nodig. Een ding is zeker: je wilt je kleine vriend de bescherming bieden die hij nodig heeft. Voor de juiste bestrijding en dosering is, alvorens het gebruik van deze middelen, advies van de dierenarts van groot belang. Zo weet je zeker dat je je kat de gebitsverzorging geeft die hij nodig heeft.

Kat met ontstoken tandvlees behandelen

Na een bezoek aan de dierenarts weet je het zeker: je kat heeft een tandvlees ontsteking. Hoe nu verder?

De behandeling van katten met een tandvleesontsteking is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. In veel gevallen hebben katten aan een flinke, professionele gebitsreiniging van de dierenarts al voldoende. Wanneer het gebit van je trouwe vriend er slechter uitziet, kan er door de dierenarts ook gekozen worden om röntgenfoto’s te maken. Op deze manier kunnen slechte en/of rotte tanden in kaart worden gebracht, die vervolgens onder narcose getrokken zullen worden. Tijdens de ontsteking kan je kat het fijn vinden om pijn aan het tandvlees te verzachten met antibacteriële mondspoeling zoals Hexagel.

Graag willen we nogmaals benadrukken dat gebitsverzorging voor iedere kat, van elke leeftijd, anders is. Raadpleeg voor advies en bij twijfel altijd de dierenarts. Zo hoeven jij en je kleine vriend je niet onnodig zorgen te maken bij ongemakken.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

blog-huisdier-koel-houden

Het is weer puffen en zweten geblazen! Onze huisdieren hebben het tijdens een hittegolf net zo zwaar als wij ? Oververhitting kan erg gevaarlijk zijn bij dieren.

grasaren

07-06-2022

Grasaren

Grasaren komen vooral van juni tot en met augustus veel voor. Let vooral op in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden.