Vlooien en teken bij honden
Vlooien en teken zijn parasieten die nog steeds veel voorkomen bij honden. Ze kunnen een echte plaag zijn voor jouw viervoeter en voor veel ongemak zorgen.
Daarom is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen voor jezelf en je hond. Preventie is dus echt hard nodig voor het welzijn van je hond, maar ook voor de gezondheid van jezelf en het gezin. Heb je teken of vlooien op de huid van je hond gezien? Wacht dan niet te lang met ingrijpen. Teken en vlooien op je hond kun je goed bestrijden, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.
Vlooien bij je hond herkennen
Vlooien veroorzaken jeuk bij jouw hond. Maar hoe herken je nu vlooien bij je hond? Als je de indruk hebt dat je trouwe viervoeter veel krabt, kun je best de vacht eens van dichtbij inspecteren. Gebruik een vlooienkam om door de haren te gaan om zo levende en dode vlooien eruit te kammen. Je hoeft niet altijd een levende vlo te vinden om te constateren dat jouw huisdier vlooien heeft. Wanneer je tussen de haren zwarte puntjes vindt, kan dit ook duiden op vlooien. Deze zwarte puntjes kunnen vlooienpoepjes zijn. Je kunt zelf controleren of het wel degelijk vlooienpoepjes zijn of eventueel vuil. Doe enkele zwarte puntjes op een wit doekje en maak dit een beetje vochtig met water. Wanneer de zwarte puntjes rood kleuren, is dat een bevestiging dat het vlooienpoepjes zijn. Dan heeft jouw hond vlooien.
Hoe kun je het beste vlooien bestrijden bij je hond?
Binnen in huis is de temperatuur vaak erg aangenaam. Dit is een broeinest voor vlooien waardoor ze het hele jaar door te vinden zijn. Een gepaste aanpak van vlooien is dan ook gewenst. Hoe vaak je moet ontvlooien, hangt af van het middel dat je gebruikt. Lees altijd eerst goed de bijsluiter of laat je adviseren door een dierenarts. Behandel iedere maand met een geschikte antivlooien pipet je hond of puppy. Antivlooien halsbanden werken ook goed en ook meestal langer. Het is niet alleen van belang vlooien te bestrijden bij je hond of puppy, maar ook zeker in huis. Wist je dat 5% van de vlooien op de huid van je hond leeft en 95% in huis? Reinig daarom de omgeving van je hond regelmatig. Gebruik hiervoor een antivlooienspray voor in huis. Deze omgevingsspray werkt gedurende 4-6 weken na behandeling. Hierdoor wordt voorkomen dat er een vlooienplaag ontstaat. Heeft u vlooien gezien, dan is het natuurlijk goed om regelmatig te stofzuigen om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen.
Vlooienmiddelen van een dierenarts
Een goed vlooienbestrijdingsmiddel voor je hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en is onschadelijk bij aanraking. Koop vlooienbestrijdingsmiddelen ook altijd bij een dierenarts, dan ben je zeker van verantwoorde middelen voor je trouwe viervoeter.
Petmarkt.nl heeft een groot aanbod aan middelen om vlooien en teken te bestrijden en te voorkomen. Al deze middelen zijn speciaal geselecteerd door onze dierenarts.
Vlooienshampoo
Wil je op korte termijn de vlooien op de huid van je hond bestrijden? Was dan je hond met een speciale vlooienshampoo. Deze shampoo heeft een snelle en effectieve werking. Vlooienshampoo biedt geen langdurige bescherming. Het beschermt namelijk maar een week tegen nieuwe vlooien.
Vlooienband
Een ander effectief middel is een vlooienband. Deze banden hebben een afwerende werking tegen vlooien gedurende 7-8 maanden. De gespreide dosering is veilig voor je hond en de band zorgt er zelf voor dat de werkzame stoffen over de huid van je viervoeter verspreid worden.
Vlooienpil
Bij een dierenarts kun je ook een pil krijgen ter bestrijding van vlooien. Op deze manier van ontvlooiing verspreid de werkzame stof zich door de bloedbaan. Wanneer een vlo bijt in de huid dan zal de vlo gedood worden. Het grote verschil met een pipet is dat druppels van de pipet vlooien weren, de vlooien zullen niet eerst in de huid van je hond bijten.
Vlooien druppels met pipet
Pipetten zijn gevuld met een vloeibaar anti-vlooienmiddel. Deze vloeistof breng je snel en eenvoudig met een pipet tussen de schouderbladen van je hond aan. Zo kan je trouwe viervoeter er niet aan likken. Was je hond een paar dagen voor en na de behandeling niet. Daardoor kan de werkzame vloeistof zich makkelijk over de huid verspreiden.
Teken bij honden
Als hondenbaasje heb je maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet dan iemand zonder huisdier! Daarbij krijgen jaarlijks 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Preventie van de teek is dus echt hard nodig voor het welzijn van je hond, jezelf en gezin.
Hoe herken je een tekenbeet bij je hond?
Het advies is om regelmatig je hond op teken te controleren. Maar hoe herken je nu een tekenbeet? Strijk met je vingers door de vacht van je hond. Als teken zich vol hebben gezogen met bloed voelen ze aan als ronde bultjes bovenop het huidoppervlak. Controleer vooral goed in de nek, rondom de bek en de lippen, op de oren, voeten en tussen de tenen. Zelf in de bek van je hond kunnen je teken aantreffen. Soms vind je echter een teek die nog geen bloed heeft opgezogen. Die kruipt over de vacht van je hond rond. Als je rode bultjes op de huid van je hond aantreft hoeft dat niet altijd een teek te zijn. Als je vermoedt dat zo’n bultje een teek is kijk dan of je pootjes ziet. Als dat het geval is, is dat bultje een teek. Bij twijfel kun je altijd een dierenarts raadplegen voor een controle.
Hoe verwijder je een teek bij je hond?
Teken leven in gras, bosjes en duinen. Je treft ze vooral aan in hoog gras, begroeiing langs wandelpaden, in de duinen, in dichte struiken met ondergroei, in bermen, langs sloten en zelfs in je eigen tuin! Controleer je hond en/of kat daarom regelmatig op teken en vergeet ook jezelf niet te controleren als je in het groen bent geweest. Verwijder een eventuele teek direct!
5 tips voor het verwijderen van teken
• Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
• Draai met de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig uit de huid.
• Irriteer de teek niet met zeep, etherische oliën, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans op besmetting!
• Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was uw handen met zeep.
• Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Tekenmiddelen voor honden
Er zijn diverse tekenmiddelen op de markt om je hond te beschermen tegen teken. Bij Petmarkt.nl hebben we de beste anti-teken middelen voor je hond geselecteerd en werken we allen met de beste merken zoals: Frontline, Advantix, Scalibor en Seresto. Je kunt kiezen uit verschillende soorten: pipetjes, halsbanden of sprays. Wat het beste middel tegen teken bij honden is, is voor elk hondenbaasje verschillend. Het is maar net welk middel je handig vindt.
Pipetje tegen teken
Een pipetje, of ‘spot-on’, is een tekenmiddel voor je hond in de vorm van een vloeistof. Dit druppel je op de huid en in de nek van je hond. De vloeistof verspreidt zich daarna over de huid. Pipetjes beschermen je hond vaak één maand lang.
Tekenband hond
Voor honden die vaak buiten zijn kan een tekenhalsband een oplossing zijn voor de preventie van teken. Een tekenband is een soort elastische halsband die je je hond naast zijn normale halsband dag en nacht laat dragen. De banden bevatten een speciale stof die langzaam vrijkomt. Je hond merkt hier niets van. De tekenband heeft een langdurige werking van wel vijf tot acht maanden lang. Sommige tekenbanden beschermen ook tegen zandvliegen.
Tekentang
Wanneer er toch onverhoopt een teek zich vol heeft gezogen op de huid van je hond gebruik dan een speciale tekentang. Dit is het meest doeltreffende instrument om alle teken, volledig en volkomen veilig te verwijderen. De tekentang die wij in onze webshop verkopen plet het achterlijf van de teek niet. Dit vermindert het risico op overdragen van ziektes door de teek.
Alles over vlooien en teken bij Petmarkt.nl
Bij Petmarkt.nl hebben we een uitgebreid assortiment ter preventie en bestrijding van vlooien en teken opgenomen. Wanneer je online bij Petmarkt.nl bestelt wordt je bestelling binnen 24 uur verzonden. Voor 15:30 uur besteld is de volgende dag al in huis.
Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op: info@petmarkt.nl of per telefoon: (+31) 0497-221234.