03-03-2022

dikke-kat

Voorkom overgewicht bij je huisdier

Veel honden en katten hebben last van overgewicht wat soms zelfs tot obesitas kan leiden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Om je huisdier gezond te houden is het belangrijk dat je hond of kat niet te dik is of wordt. In deze blog leggen we je graag uit wat de risico's zijn bij overgewicht, wat je eraan kan doen en welke voeding kan bijdragen aan een gezonde leefstijl voor je hond of kat.


Risico's van overgewicht bij je huisdier

Het overgewicht van je huisdier ontstaat in de meeste gevallen heel geleidelijk. Meestal betekent dit dat de hond of kat meer voer binnenkrijgt dan nodig is voor zijn of haar leeftijd of ras. De meeste baasjes komen helaas pas in actie als het eigenlijk al te laat is. Je hond of kat ondervindt hierdoor gezondheidsproblemen met alle gevolgen van dien. Een te dikke hond of kat leeft over het algemeen korter en heeft meer kans op gezondheidsproblemen.

Naarmate je huisdier ouder wordt zal hij of zij minder actief zijn waardoor er minder calorieën verbrand worden. Daarnaast hebben sommige rassen een grotere neiging om zwaarder te worden zoals: Beagles, Labrador Retrievers, Cocker - en King Charles Spaniëls en Cairn Terriers. Ook bij een castratie of sterilisatie kunnen honden en katten aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dit komt doordat de verbranding (metabolisme) verandert. Als laatste kan het overgewicht van je hond of kat een gevolg zijn van een ziekte aandoening, zoals bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig je hond altijd door je dierenarts te laten controleren voordat je begint met een afvaldieet.


Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Er zijn tal van redenen waarom je trouwe viervoeter last kan krijgen van overgewicht. De meeste gezondheidsaandoeningen bij overgewicht van je huisdier hebben we hieronder op een rij gezet.


Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen

Bij overgewicht worden de gewrichten van je huisdier extra belast. Je hond of kat zal hierdoor minder soepel kunnen lopen waardoor hun uithoudingsvermogen beperkter is. Ze zitten dan letterlijk minder prettig in hun vel.


Slechte huid- en vachtconditie

Dieren met overgewicht ontwikkelen vaak huid- en vachtproblemen. Door een beperkte bewegingsvrijheid kan je huisdier ook minder goed voor zijn of haar vacht verzorgen. Bij dieren met overgewicht is de huidbarrière minder goed, zijn er veranderingen in de talgproductie en kan de doorbloeding van de huid verstoord zijn.


Diabetes (Suikerziekte)

Honden en katten met suikerziekte zullen altijd op een speciaal dieet gezet moeten worden. Wanneer je je trouwe viervoeter laat afvallen kan het zelfs zo zijn dat de suikerziekte verdwijnt bij het bereiken van het ideale gewicht.


Hart- en ademhalingsproblemen

Wanneer je hond of kat te dik is gaat de conditie ook achteruit. Omdat je kat of hond veel kilo’s moet meesjouwen is hij ook sneller buiten adem. Het hart heeft daardoor meer moeite om alles op gang te houden met extra gezondheidsrisico's tot gevolg.


Hoe weet je of je hond of kat overgewicht heeft?

Merk je dat je hond of kat snel moe is? Sjokt je hond bij een lange wandeling achter je aan, of is speelt je kat niet meer zo actief? Grote kans dat je huisdier met overgewicht te maken heeft. Maar hoe weet je eigenlijk of je hond of kat echt te dik is? Het is niet altijd even gemakkelijk om het overgewicht van je huisdier vast te stellen. Overgewicht bij je eigen huisdier valt immers minder snel op. Daarnaast kun je overgewicht ook herkennen aan bepaalde veranderingen in het gedrag zoals: veel slapen, luiheid, moeilijker lopen door gewrichtsproblemen of snel hijgen bij een warme dag.


Ribben-check

Naast het regelmatig wegen van je huisdier is het altijd goed om het gewicht door een deskundige te laten beoordelen. Een manier om ook zelf te kijken of je huisdier overgewicht heeft is door de ribben-check te doen.

nLoGIp4a6EE


Kies voor goede voeding

Al met al is het dus verstandig om je kat of hond op een ideaal gewicht te houden of te krijgen. Dit bevordert de gezondheid van je hond of kat. Een goede voeding is daarom heel belangrijk. Bij Petmarkt.nl hebben we alleen de beste dieetvoedding voor je hond of kat geselecteerd.

De meest geschikte voeding bij overgewicht voor je hond

De meest geschikte voeding bij overgewicht voor je kat

Heb je vragen over overgewicht bij je huisdier? Onze dierenarts en specialisten staan graag klaar om je passend advies te geven.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag