10-03-2024

Blog-Hond-in-de-rui

Hond in de rui? Geen paniek. Met deze tips ga je stressvrij het voorjaar in!

Het is langer licht en de zon laat zich weer meerdere keren per dag zien: het is bijna voorjaar! Naast dat je als baasje weer zin hebt om met je trouwe viervoeter op pad te gaan, weet je ook dat het weer tijd is om je beestje extra goed te verzorgen. De start van het voorjaar betekent voor de meeste hondenbaasjes namelijk de start van de rui.

Wat houdt de rui bij honden eigenlijk in, en hoe weet je of je hond in de rui is? Naast deze informatie delen we ook nog 4 handige tips om stressvrij het voorjaar in te gaan met een hond in de rui.

Wat betekent het als je hond in de rui is?

Om het makkelijk te maken, betekent in de rui zijn dat de vacht aan het veranderen is. De rui is een natuurlijk proces waarbij honden hun oude, dode haar verliezen en plaatsmaken voor nieuw haar. Net als bij ons, bergen honden hun winterjas in het voorjaar op, om zich klaar te maken voor een warmer seizoen met een dunnere jas.

Wanneer is een hond in de rui?

Een hond is meestal tweemaal per jaar in de rui: in het voor- en najaar. (Afhankelijk van het ras van de hond). Doordat de vacht van honden temperatuur reguleert, zorgt dat bij verandering van koud naar warm weer, er haren uitvallen. Dit noem je de rui. Naast de verandering in temperatuur, wordt de rui ook beïnvloed door daglicht.

Tekenen van de rui zijn onder meer overmatig haarverlies, het vinden van losse haren op meubels en kleding, en een verandering in de textuur van het haar. Honden kunnen in deze periode ook ongemak vertonen, doordat ze veel aan het krabben zijn. Sommige hondenrassen hebben meer last van de rui dan anderen.

De ruiperiode duurt in de meeste gevallen 3 tot 4 weken, in sommige gevallen zelfs 6. Dit is afhankelijk van het ras van je hond, de lengte en hoeveelheid van het haar en de conditie van hun huid.

4 tips voor baasjes met honden in de rui:

  1. Regelmatig borstelen: Wanneer je hond in de rui veel jeuk ervaart door zichzelf te krabben, of als hij tegen muren of meubels wrijft, kan regelmatig borstelen je hond een pootje helpen. Regelmatig borstelen helpt losse haren verwijderen en voorkomt dat ze zich verspreiden in huis. Daarnaast zorgt het borstelen ook voor verlichting op de huid van je hond.  Twijfel je over de regelmaat van het borstelen van je hond? Vraag dan je dierenarts om advies. Overmatig borstelen kan de huid van je hond ook beschadigen.
  2. Voeding: Een gebalanceerd dieet met de juiste voedingsstoffen kan de gezondheid van de vacht bevorderen. Zalmolie en schapenvet zorgen niet alleen voor een glanzende vacht, maar bevorderen ook het gemakkelijker loslaten van hondenharen tijdens de rui. Win-win!
  3. Supplementen: In sommige gevallen kunnen supplementen zoals omega-3- en omega-6 vetzuren de vacht gezondheid verbeteren. Wij raden je altijd aan om voor de aanschaf van supplementen, na te gaan bij een dierenarts of de supplementen ook echt geschikt zijn voor jouw viervoeter.
  4. Baden: Regelmatig baden met een geschikte shampoo kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het bevorderen van een gezonde huid. Vraag altijd advies van een dierenarts over een geschikte shampoo en de regelmaat van het wassen van je hond.

Alles over onze huid- en vachtverzorging.

Houd er rekening mee dat de mate van verharing en de noodzaak van verzorging kunnen variëren tussen verschillende hondenrassen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van jouw hond in overweging te nemen.

 

Biomethin+

Biomethin+ Poeder is een aanvullend diervoeder voor honden en katten dat zorgt voor een soepele en glanzende vacht.

Bijkijken >>

Hond in de rui of hond met haaruitval?

Het is belangrijk om te onderscheiden of je hond in de rui is, of dat je hond haaruitval heeft. Door de informatie hierboven weet je inmiddels dat je hond in de rui is aan de start van het voor- en najaar. Ervaar je over de rest van het jaar alsnog opvallend veel haarverlies bij je hond? Dan kan het zijn dat je een hond met haaruitval hebt.

Hoe weet ik of mijn hond haaruitval heeft?

Haaruitval kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder allergieën, parasieten, hormonale problemen of huidinfecties. Om te weten of je een hond met haaruitval hebt, kun je simpelweg de vacht van je hond controleren. Haaruitval bij honden is vaak te herkennen aan een roze of rode huid op de plekken waar zij krabben of likken. Kale plekken, en een overmaat van schilfers op de huid en in de vacht kunnen tekenen zijn van een ongezonde huid. In veel gevallen duidt haaruitval bij honden op hormonale en dermatologische problemen die gemakkelijk zijn te behandelen, maar als je twijfelt over de oorzaak van haaruitval bij je hond, is het altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen.

Belangrijk om te weten is dat puppy’s tijdens hun groei ook veel haaruitval kunnen hebben. Hierbij is er geen reden tot paniek, de structuur van je puppy’s vacht vormt zich dan naar die van een volwassen hond.

Verharen bij honden

Net zoals bij ons, is elke hond anders en heeft elke hondenvacht andere verzorging nodig. Niet elk hondenras ruit hetzelfde, dus zorg als baasje dat je de vacht van je hond leert kennen. Zo heeft een hond met een knipvacht andere vachtverzorging nodig dan een hond met een plukvacht.

Weten wat voor vacht je hond heeft en welke (trim)verzorging daarbij hoort? In de blog Honden trimmen: de juiste verzorging voor de juiste vacht, lees je alles over het trimmen van honden.

Heb je nog vragen?

Heb je nog een vraag of een toevoeging aan een van onze blog berichten? Neem dan contact op met het Petmarkt.nl team.

Stel een vraag

Andere blogs & tips

blog-huisdier-koel-houden

Het is weer puffen en zweten geblazen! Onze huisdieren hebben het tijdens een hittegolf net zo zwaar als wij ? Oververhitting kan erg gevaarlijk zijn bij dieren.

grasaren

07-06-2022

Grasaren

Grasaren komen vooral van juni tot en met augustus veel voor. Let vooral op in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden.